Pluja i vent

Què cal fer quan hi ha tempesta?

Aquesta setmana estem en alerta meteorològica per vents violents. Els meteoròlegs ens han dit que podem patir els efectes de vents que superen els 120 km/h, de vents huracanats, com de fet està passant: a l’Hospitalet de l’Infant s’han registrat vents de fins a 145 km/h. Hem d’estar alerta pels efectes d’aquests vents tan violents, que a partir dels 118 km/h s’anomenen huracanats.

Avui us proposem que durant alguna classe de Coneixement del medi aprofiteu per parlar d’uns quants consells que es poden seguir si mai us trobeu enmig d’una bona tempesta. Seguir aquests 10 consells pot evitar que patim accidents que poden arribar a ser molt greus:

1) Si ets en un descampat sense cap mena d’aixopluc, no has de córrer, ja que pots fer de parallamps així que surtis fora del terreny i carregar-te més positivament que aquest.

2) Si segueixes en el descampat, desfes-te de tots els objectes metàl·lics que portis com claus, monedes, el rellotge… (dipositant-los a terra, si pot ser lleugerament enterrats) i aguanta la tempesta estirat a terra.

3) Si et trobes al camp i hi ha un arbre solitari, no t’hi has de posar a sota.

4) Si ets en un bosc, llavors sí que et pots posar a sota d’un arbre. Ja seria tenir mala sort que el llamp caigués just sobre l’arbre on t’has situat. Tot i així, no en trïis un de punxegut, atreuen més els llamps que els arbres aplanats.

5) Si vas en cotxe, abaixa l’antena de ràdio, si en té, i tanca totes les finestres.

6) Si ets a casa o a l’escola, tanca portes i finestres per no crear corrents d’aire.

7) Si ets a casa, a més d’evitar els corrents d’aire, desendolla el televisor i deconnecta’n l’antena (aquesta pot fer de parallamps!).

8) Atenció als piolets. Si veus que de la punta en comencen a sortir guspires, cal deixar el piolet i fer mitja volta. La diferència de potencial és molt gran i un llamp et podria caure a sobre. Sí, penses bé: el piolet també pot fer de parallamps…

9) No t’amaguis en coves massa profundes, pot crear-s’hi un corrent d’aire.

10) Si ets a la costa, allunya’t de primera línia de platges, costes rocoses i espigons: una onada més alta del que sospites se’t pot endur mar endins…

Us animem a divulgar-los!

Eduard Martorell, editor de Tecnologia a Text-La Galera