Guèisers en un satèl·lit de Júpiter

La setmana passada, els portaveus de la NASA, l’agència per a la investigació espacial dels Estats Units d’Amèrica, van confirmar que en un dels satèl·lits de Júpiter, anomenat Europa, hi ha grans quantitats d’aigua. Pel que sembla, hi podria haver el doble de l’aigua que hi ha al planeta Terra. A més, unes imatges enviades pel telescopi espacial Hubble han permès veure que a la superfície hi ha guèisers de més de 200 km d’altura. Aquest fenomen facilitarà en un futur l’obtenció de mostres d’aigua extraterrestre.

filetPer què és notícia que hi hagi guèisers d’aigua a “Europa”?

Sempre s’ha defensat que la presència d’aigua líquida és una de les condicions bàsiques per a la vida. Ja se sabia des de fa anys que l’escorça del satèl·lit “Europa” és formada de gel, i que a sota hi ha aigua líquida. Amb la possibilitat d’agafar mostres d’aquesta aigua gràcies als guèisers, sense haver de perforar la capa de gel (que pot ser molt gruixuda), s’espera confirmar o desmentir la presència de vida en aquest satèl·lit.

 Si ets profe de naturals...Et proposem que observeu aquestes imatges i treballeu aquestes preguntes:

L’estructura del satèl·lit d’Europa consisteix en un nucli metàl·lic, un mantell rocós, una capa d’aigua i una capa externa de gel.

Estruc_Europa.jpg Al satèl·lit Europa hi podria haver el doble de l’aigua que hi ha al planeta Terra.

  • Per què, a diferència de la Terra, aquest gran oceà no està a la superfície?
  • A la superfície de la Terra l’aigua és líquida entre 0º i 100ºC. Que hi hagi aigua líquida a l’interior d’Europa implica que la temperatura d’aquest oceà està en el mateix rang de temperatures?
  • En les condicions d’aquest oceà interior, quins éssers vius de la Terra creus que hi podrien sobreviure?
  • I en la superfície del planeta, creus que hi podria haver vida sabent que la temperatura mitjana és d’entre -223ºC i -153ºC?

NOTA PER AL PROFESSOR: Plantegem quatre preguntes: les dues primeres busquen que els alumnes analitzin les condicions físiques del satèl·lit. En aquest sentit, cal tenir en compte que els diferents estats de la matèria no només depenen de la temperatura sinó també de la pressió. La pressió interna del satèl·lit Europa no és coneguda i això pot donar lloc a un debat interessant a l’aula.
Les altres dues atenen al paper de les condicions físiques sobre les possibles formes de vida. Com que pràcticament no hi ha dades sobre l’interior d’Europa, qualsevol resposta serà especulativa. L’opinió més acceptada en el món científic és que les formes de vida que hi pugui haver seran molt simples, similars als nostres bacteris.

Si ets profe de Cultura i valors ètics...Et proposem que feu un debat sobre què faríeu si es descobreix que hi ha vida al satèl·lit Europa. Es pot iniciar el debat amb aquesta pregunta:

  • Tindríem dret a manipular la vida d’un altre astre?

Si ets profe de llengua catalana o castellana...Et proposem que llegiu aquesta notícia.

gueiser
• És adequat utilitzar el terme guèiser per referir-se a una fuita d’aigua?

• Quina és l’etimologia d’aquesta paraula?

• Es tracta d’un préstec lingüístic?

• En la literatura ja hi ha qui ha parlat de guèisers. Voleu llegir-ho? Viatge al centre de la Terra.

 


Si ets profe d'anglès...Et proposem aquestes activitats a l’entorn de la novel·la d’Arthur C. Clarke “2010: Odisea 2”.

2010-odisea
1 Llegiu la sinopsi d’aquesta novel·la. .

2 A continuació mireu-ne el tràiler.

3 Escriviu quin són els paral·lelismes entre l’argument d’aquesta obra i la notícia d’aquesta setmana.