L’estiu acaba amb una erupció espectacular!

17 set. 21 | La Notícia de la Setmana

Demà acaba l’estiu i en aquests tres mesos han passat coses de tota mena. Mirarem de recollir-ne unes quantes en el primer lliurament de la nova temporada de “La Notícia de la Setmana”. Som-hi!

La notícia de més impacte en aquests moments és l’erupció volcànica que es va iniciar diumenge a l’illa de La Palma, una de les que formen l’arxipèlag de les Canàries. Feia dies que una gran quantitat de petits terratrèmols avisaven de la possibilitat d’aquesta erupció i, finalment, diumenge es va produir en la zona de la Cumbre Vieja. Les imatges que ens arriben des d’aleshores són impactants, no només per l’espectacle geològic que representa una erupció volcànica sinó per les conseqüències derivades dels rius de lava que es desplacen pendents avall: incendis forestals, cases literalment engolides per la lava, i el patiment de les persones que veuen com desapareix el lloc on vivien.

Però s’han produït altres notícies al llarg de l’estiu: a principi de juliol, per exemple, es va prohibir a tota la Unió Europea la fabricació de molts productes de plàstic d’un sol ús. S’havia de fer: ja hi ha més plàstics al mar que peixos! Uns dies més tard es va poder veure un tauró blanc en aigües de l’illa de Cabrera, a les Balears. Mentrestant, vivíem uns Jocs Olímpics atípics a Tòquio i s’anunciava la bona notícia que els pandes gegants ja no estan en risc d’extinció, ara són una espècie catalogada com a vulnerable. I també sabem que estem una mica més a prop d’aconseguir energia a partir de la fusió nuclear!

També hem viscut notícies molt tristes: gairebé dues-centes persones van morir a Alemanya i Bèlgica, a mitjans de juliol, a causa del desbordament de diversos cursos fluvials de la conca del riu Rin, i a principi de setembre vam viure uns aiguats impressionants molt més a prop, davant la serra del Montsià! Pel que fa a la pandèmia, tot i que la cinquena onada ja està en fase de descens, sembla que caldrà que ens vacunem cada any. I si ens fixem en la geopolítica, el poder a Afganistan ha caigut a mans dels talibans.

Ep, i en l’àmbit de l’esport hem viscut, a més dels Jocs Olímpics i dels Paralímpics, la marxa de Leo Messi del Barça. I és que tot un estiu dona per molt…

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: DESENVOLUPEU LA NOTÍCIA SOBRE L’ERUPCIÓ VOLCÀNICA A L’ILLA DE LA PALMA PER AFEGIR A LES NOU QUE US PROPOSEM I, AIXÍ, TENIR-NE UNA DESENA.

 

1. Relacioneu cada fotografia amb una de les notícies que hem esmentat anteriorment:

 

Foto 1                                                         Inundacions

Foto 2                                                         Jocs olímpics

Foto 3                                                         Tauró blanc

Foto 4                                                         Leo Messi

Foto 5                                                         Prohibició plàstics d’un sol ús

Foto 6                                                         Vacunació

Foto 7                                                         Energia de fusió nuclear

Foto 8                                                         Afganistan

Foto 9                                                         Panda gegant

  • Quina fotografia us ha costat més de relacionar amb la notícia corresponent?
  • Quina us ha estat més fàcil?

2. Cerqueu informació sobre l’erupció volcànica i els seus efectes:

  • Com està evolucionant l’erupció?
  • Quants focus actius hi ha en aquests moments?
  • Fins on han arribat les colades de lava?

3. Una vegada hagueu redactat aquesta desena notícia, classifiqueu-les totes segons la seva vigència:

  • Quines notícies ja s’han complert del tot?
  • Quines creieu que seguiran sent notícia en un termini de setmanes o mesos?
  • Hi ha alguna notícia que penseu que mantindrà el seu interès a més llarg termini?

4. Feu un projecte de seguiment d’una de les notícies que creieu que es mantindran d’actualitat durant força temps:

  • Cada quant temps creieu que caldria revisar si hi ha novetats?
  • Us atreviríeu a fer una previsió inicial sobre com es desenvoluparà?

Si decidiu fer aquest projecte, envieu-nos l’actualització i en farem un seguiment tots plegats.

Notes per al docent:

Aquí teniu informació sobre l’erupció de La Palma per poder acompanyar els alumnes en el seu treball:

Origen de l’erupció: Les illes Canàries són volcàniques, de manera que no és un fet estrany que de tant en tant els volcans que hi ha  s’activin i entrin en erupció. La Palma fa uns 4 milions d’anys que s’està formant; tota la zona sud és més jove que la nord, i per tant és on la probabilitat d’erupcions és més gran. Fa 50 anys justos hi va haver l’última erupció fins ara en aquesta illa, la del volcà Teneguía.

Hora i lloc de l’erupció: Aquesta nova erupció es va iniciar a un quart de quatre de la tarda de diumenge dia 19, a la Montaña Rajada, de la serralada volcànica de Cumbre Vieja.

Durada de l’erupció: No se sap quant de temps pot durar l’activitat volcànica d’aquest episodi. És segur que passaran dies i és possible que siguin setmanes. Els vulcanòlegs tenen pistes sobre la fi de l’activitat volcànica a partir del tipus de gasos que es van expulsant a cada moment, especialment el diòxid de sofre. Quan l’emissió d’aquest gas s’aturi indicarà que s’acosta la fi de l’activitat volcànica.

Velocitat de les colades de lava: La velocitat de les colades de lava en aquest cas és d’entre 3 i 10 metres per minut. Això ha permès evacuar totes les persones que viuen en les zones que poden quedar afectades per l’avenç dels cursos de lava.

Quantitat de lava: La quantitat de magma (que anomenem lava quan ja és a l’exterior) emesa pel volcà, que anirà variant, s’ha calculat en unes 9.000 tones diàries.

Temperatura de la lava: La temperatura de la lava és d’una mitjana de 1.050 graus els primers dies d’erupció.

Persones evacuades: Fins ara s’han evacuat unes 6.000 persones, sobretot dels pobles de Los Llanos i El Paso, tot i que n’hi ha més que també estan afectats, com Tazacorte, Mazo, Fuencaliente i Todoque.

Si sou docents de l’etapa de primària us recomanem treballar els dos primers apartats del repte. El tercer i el quart són més apropiats per a alumnes d’ESO.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat