Les ombres del Mundial de Qatar

22 nov. 22 | La Notícia de la Setmana

El diumenge 20 de novembre es va inaugurar el Mundial de futbol de Qatar, un esdeveniment polèmic, o com a mínim qüestionat, a causa de les característiques socials i polítiques d’aquest estat… el més ric del món.

Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1. Observeu el logotip del Mundial de Qatar i descriviu què penseu que representa:

  • Què pot representar la forma del logotip?
  • Què representen els símbols i els dibuixos?

2. Informeu-vos sobre la situació geopolítica i social de Qatar, que ha provocat que molta gent qüestioni aquest Mundial.

  • Quin tipus de monarquia governa Qatar?
  • Quin percentatge de la població d’aquest petit estat gaudeix dels privilegis complets de la ciutadania?
  • Per què és un estat tan ric?

3. Llegiu aquest text, reflexioneu, i responeu les preguntes en grup:

La polèmica acompanya aquest Mundial des del moment en què Qatar es va imposar a la resta de candidatures per organitzar-lo. Competia amb Austràlia, Corea del Sud i els EUA, i sempre s’ha dit que els diners van fer decantar els vots decisius a favor de Qatar.

A més, aquest Mundial no es podia celebrar a l’estiu, com els anteriors, perquè les altes temperatures del país ho fan impossible, i es va programar, per primera vegada, en un moment en què els campionats de lliga nacionals i altres de continentals, com la Champions, es troben en plena competició, i per tant s’han hagut d’interrompre. Tot i fer-se ben entrada la tardor, els estadis s’han hagut d’equipar amb aire condicionat igualment. El pressupost total de l’organització del campionat ha estat extraordinari, d’uns 200.000 milions d’euros.

Qatar, a més, és una monarquia absoluta, no és un estat democràtic, i no respecta els drets humans de tots els ciutadans com ho fan els països democràtics. Inevitablement, doncs, la polèmica estava servida.

  • Busqueu quin és el pressupost total de la Generalitat de Catalunya per al 2022 i compareu-lo amb la inversió pel Mundial de Qatar. Quina impressió us fa el contrast?
  • Mireu en aquesta notícia de premsa quines han estat algunes de les inversions d’aquest Mundial. Per què creieu que s’han hagut de construir tants estadis?

4. Debateu quin dels dos arguments següents us sembla més correcte:

  1. Si no s’havien criticat abans fets com, per exemple, el patrocini de la samarreta del Barça per la Qatar Foundation, ara s’ha perdut el dret a criticar la celebració del Mundial al mateix país. Cal ser coherent!
  2. No haver criticat abans tot el que hi ha de criticable al món no impedeix que es pugui manifestar una opinió contrària davant d’un fet injust. El que és dolent sempre s’ha de denunciar!

Si ets usuari dels nostres llibres d’Educació en valors…
Pots continuar treballant més temes relacionats amb valors socials, el dret a la crítica i la defensa dels drets humans en cada un d’ells.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?