Saps quant costa viatjar?

A qui no li agrada viatjar? Escapar-se de la rutina, de l’entorn més conegut, conèixer nous paisatges, nova gent, sentir altres idiomes… Viatjar és una font d’aprenentatge i d’emocions que no deixa ningú indiferent. Que marxeu, aquests dies de Pasqua?

filet
Quin cost té, escapar-se de viatge?

Però viatjar té un cost, com tot, i és bo que, ara que es pot anar a tot arreu en relativament poc temps, aprenguem a fer un pressupost de les despeses que ens comportarà.

si-ets-profe-de-socials-o-matesEt proposem una activitat per ensenyar els alumnes a planificar les despeses d’un viatge:

1. Feu una previsió de les despeses d’un hipotètic viatge. Per fer-ho, trieu una identitat, una destinació, una quantitat aproximada de diners, un objectiu i un cap de setmana d’entre els exemples de la taula que us proposem.

2. Llegiu què hem de tenir en compte per planificar econòmicament un viatge.

Un mateix viatge pot tenir preus diferents tot depenent de com el planifiquem. Alguns dels factors que poden condicionar la planificació d’un viatge són:

  • L’objectiu: Poden haver-hi molts motius diferents per fer un viatge de cap de setmana. Se’n poden fer per veure amics, per presenciar espectacles, per visitar museus, etc. L’objectiu d’un viatge mantindrà relació amb algunes de les activitats que s’hi duguin a terme, així que aquestes influiran en el cost.
  • La destinació escollida: El preu d’un producte o servei pot variar molt segons el país on ens trobem. Entenem per cost de vida el valor dels béns i serveis que els habitants d’un país consumeixen per obtenir un determinat nivell de satisfacció. Pot semblar subjectiu, però hi ha un indicador econòmic anomenat IPC (Índex de Preus al Consum) que ens permet fer una estimació del preu d’una sèrie de productes i serveis. En línies generals, com més alt és l’IPC d’un país més car serà passar-hi un cap de setmana.
  • Els diners que podem gastar en el viatge: El poder adquisitiu d’un individu determina la quantitat de diners que pot destinar a fer un viatge. Si el nivell adquisitiu d’una persona és alt aquest podrà accedir a més destinacions i a una sèrie de comoditats, activitats i serveis que persones amb un nivell adquisitiu més baix no es poden permetre.

 3. Ara sí, planifiqueu econòmicament el vostre viatge.

Entenem com a planificació econòmica d’un viatge el desglossament de les despeses que preveiem assumir segons la identitat que heu triat. Heu de determinar les despeses de:

  • Vols i transport: Si busqueu vols barats utilitzeu pàgines que us permetin comparar preus de vols, com per exemple: edreams.es.

En cas que el preu del vol no sigui un problema, recomanem que aneu directament a la pàgina web d’alguna aerolínia (www.iberia.es, www.britishairways.com, etc.) i consulteu quins avantatges podeu aconseguir incrementant el preu del bitllet. Esbrineu també quins són els preus aproximats de taxis i transports públics a la ciutat de destinació.

  • Menjar i allotjament diari: Utilitzant webs orientades a la cerca de restaurants i allotjament (com per exemple tripadvisor.es/ ) podeu estimar amb bastanta precisió aquestes despeses.
  • Activitats previstes: Segons els interessos dels nostres viatgers hi haurà llocs de visita obligada. Consulta a través de la xarxa quins poden ser aquests llocs i quin cost té visitar-los.

4. Quan acabeu, exposeu el vostre pressupost a la resta de la classe, especifiqueu el desglossament de les despeses i justifiqueu la diferència respecte la quantitat inicial en cas que n’hi hagi.