Arriben les vacances!

juny 14, 2023 | Saps què ha passat?

Falten pocs dies perquè l’escola tanqui les portes i us llanceu a gaudir plenament de l’estiu. Sabem que la impaciència per marxar de vacances és molt gran! Però què us sembla si abans d’acabar el curs repassem tot el que hem après aquest any gràcies a l’actualitat?
LLEGIM…

Aquest curs hem reflexionat plegats sobre un munt de fets d’actualitat! La majoria eren notícies de casa nostra, però també hem comentat notícies de països llunyans, com la guerra d’Ucraïna o el terratrèmol de Turquia i Síria.

Hem parlat molt de la crisi climàtica. Ens vam fixar en els atacs a obres d’art que van tenir lloc a museus d’arreu del món i ens vam plantejar si era la millor manera de transmetre un missatge. Davant l’alerta per la sequera, vam pensar què podíem fer per reduir el consum d’aigua. I vam parar atenció a l’onada de fred intens que vam patir a l’hivern.

Aquell fred intens ens va fer posar-nos en la pell de les persones que dormen al ras, com també ens vam posar en la pell de les persones que perden casa seva perquè no poden pagar el lloguer. A més, vam entendre la importància de votar en unes eleccions.

També hem parlat de tecnologia. Vam arribar a la conclusió que la intel·ligència artificial és molt útil però cal regular-la, i vam aprendre què fan els nanosatèl·lits.

Aquest curs hem conegut dos grans lluitadors: Àlex Roca, un noi amb paràlisi cerebral que va fer història a la Marató de Barcelona, i Tina Turner, la reina del rock. Però vam descobrir que no tothom vol ser famós, com aquells pobles bonics que no volen que els visitin molts turistes.

Finalment, hem parlat de tradicions. Vam analitzar com conviuen les nostres tradicions (com la Castanyada) amb d’altres que venen de fora (com Halloween), vam planejar un Nadal més sostenible i vam aprendre a triar una bona lectura per Sant Jordi.

I aquest estiu, què aprendreu? Mantingueu els ulls i les orelles ben oberts a l’actualitat!

PARLEM…
Sobre el text:

  • Vam parlar de la guerra d’Ucraïna al març, quan feia un any que havia començat. Sabeu quina és la situació ara? Encara en parlen, els mitjans de comunicació? I del terratrèmol de Turquia i Síria, en parlen?
  • Recordeu algunes de les mesures que vam plantejar per reduir el consum d’aigua?
  • Per què creieu que és tan important votar en unes eleccions?
  • Per què cal regular la intel·ligència artificial?
  • Com va fer història a la Marató de Barcelona, l’Àlex Roca? Per què diem que és un gran lluitador?

Sobre la valoració del curs:

  • De totes les notícies que heu treballat durant el curs, quina us va fer reflexionar més? Per què? Parleu-ho entre tots a classe.
  • Com valoreu el curs que s’acaba? El podríeu definir amb un parell de paraules?
  • Més enllà dels temes que heu estudiat a cada àrea, què és el més important que heu après aquest any?
  • De totes les vivències que heu compartit amb els companys i companyes de classe, i amb els mestres, amb quina us quedaríeu? Per què?
FEM…

Parlem de les vacances!
(primer cicle)

1 Què fareu aquestes vacances? Us heu apuntat a algun casal d’estiu? Fareu algun viatge? Aprendreu alguna cosa nova? Us trobareu amb amics que fa temps que no veieu? Què llegireu? Compartiu els vostres plans amb la resta de la classe.

2 Aquest estiu, si us ve de gust, us animem a escriure una postal per a l’escola! Podeu dir on sou, explicar com ho esteu passant, recordar una anècdota que hàgiu viscut… Un cop tingueu la postal, envieu-la per correu a l’escola a nom del mestre o la mestra. A l’escola guardaran totes les postals fins al setembre. Quan torneu a classe, les podreu llegir entre tots i les penjar a l’aula.

Com serà l’estiu?
(segon i tercer cicles)

I aquest estiu, quines creieu que seran les notícies estrella? Les eleccions, la sequera, els incendis, la guerra, el turisme… O potser un fet inesperat? Parleu-ne a classe.

Com imagineu el vostre estiu? Escriviu una carta al vostre jo del futur per explicar-li-ho. Què creieu que passarà aquests mesos? Amb quines persones us agradaria compartir el temps? Voleu aprofitar per aprendre alguna cosa nova? Què us agradaria experimentar? Un cop tingueu la carta, envieu-la per correu a l’escola al vostre nom. A l’escola la guardaran i al setembre, quan torneu a classe, us la donaran perquè comproveu si el vostre estiu ha estat com prevèieu.

Aquest curs has fet sevir les propostes de la secció “Saps què ha passat?”
Què t’han semblat? Escriu-nos a comunicacio@butlleti.text-lagalera.cat i explica’ns-ho!