Page 3 - Itinerari Naturals 6
P. 3
Per què flota, l’albergínia?
En aquest itinerari els de sisè fan un taller de cuina, però no tot el que es plantegen és com han de cuinar els aliments... En Max s’adona que, quan renta les pa- tates, aquestes van al fons de la palangana, però l’al- bergínia, que és molt més grossa, sura.
Orientacions per fer aquest itinerari des de casa
Què hi ha darrere d’aquest fet? Per respondre-ho, es propo- sen activitats per repassar els conceptes de massa i volum i la seva mesura 2 3 4 5 6 i, també, es proposa el càlcul de la densitat i la comparació de densitats en relació a l’aigua
7 8 . Aquest últim aspecte permet introduir el concepte de flotabilitat 9 10 i investigar com la tecnologia fa que objec- tes construïts amb materials més densos que l’aigua flotin 11
12 . Com a conclusió, els alumnes resoldran un problema de densitats 13 i raonaran sobre la flotabilitat 14 .
Us animem que valoreu quines activitats podeu proposar als alumnes en la situació actual. Podeu suggerir-los que busquin a casa els estris de cuina que necessiten per fer les activitats 2
3 6 7 8 i que provin de resoldre-les. Poden fer fotos del que fan o gravar un vídeo, que us poden fer arribar, juntament amb les seves conclusions. També poden fer l’activitat 12 i comprovar en quin moment la patata comença a surar. Pel que fa a l’activitat
13 , primer la poden resoldre de manera teòrica i, després, com- provar la resposta amb material de casa.
Considerem important fer la valoració final i el metaaprenen- tatge, que podeu demanar que us enviïn, igual que les altres activitats que vulgueu valorar.