Page 9 - MANUAL DE CONSULTA Llengua catalana 5
P. 9
ORTOGRAFIA
1
La vocal neutra
dreta cames
barbut
dentista cabreta
jugàvem peres
menja
colze
En alguns parlars de la geografia catalana hi ha un so molt característic, la vocal neutra, que és un so intermedi entre una e i una a. És fàcil de pronunciar, però, de vegades, a l’hora d’escriure’l tenim dubtes. Per això cal recordar algunes normes.
Els noms i els adjectius masculins generalment acaben amb e: colze esquerre.
En canvi, els noms i els adjectius femenins generalment acaben amb a: cama dreta. -es
-e
-a
Els noms i els adjectius que acaben amb vocal neutra fan el plural en -es: cames, figues.
Per saber com hem d’escriure el so de la vocal neutra enmig d’una paraula, podem buscar a una altra paraula de la mateixa família en què la vocal sigui tònica: e • Si la vocal tònica és una a, aleshores la vocal neutra s’escriurà amb a (barba x barbut).
• Si la vocal tònica és una e, la vocal neutra s’escriurà amb e (dent x dentista).
Quan el so de la vocal neutra és l’últim d’una forma verbal, l’escrivim amb a: dina, menja... a Hi ha, però, algunes excepcions: corre, vine, perdre, escriure, obre, omple, riure, caure... e
Quan el so de la vocal neutra és el penúltim d’una forma verbal, l’escrivim amb e: jugàvem... DICTAT
Els nois i les noies de l’escola van sortir molt alegres perquè l’endemà anaven d’excursió. Al matí, ben aviat, els vindria a recollir l’autocar i arribarien fins al peu de la muntanya. Encara que a mig camí hi ha un refugi on es pot dinar, van dir que es portarien els entrepans. La mestra els va recomanar que anessin ben calçats, amb botes còmodes per caminar moltes hores.
7