Page 19 - MANUAL DE CONSULTA Llengua catalana 6
P. 19
+ entrevistes
“M’arriba al fons del cor que els sanitaris m’escriguin dient que les meves cançons els fan acompanyament.”
Cesk Freixas Cantautor
Durant la crisi del coronavirus, el cantautor Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, 1984) ha trobat en les seves ‘Cançons de confinament’ una fórmula de vincular la rutina creativa amb la realitat excepcional del dia a dia.
És difícil obviar la situació d’excepcionalitat durant aquests dies, la qual afecta la cultura especialment. En el teu cas, has optat per engegar una campanya de micromecenatge per finançar el teu vuitè disc. Quina acollida ha tingut?
La veritat és que estic molt content i sorprès, una miqueta al·lucinat. Això m’omple d’orgull perquè t’adones que la xarxa d’un projecte musical no és només aquella que crees amb les teves pròpies cançons, sinó que és una xarxa invisible de persones que s’estimen la cultura i que se senten acompanyades amb les teves cançons. És en aquestes situacions complicades quan t’adones que la força del plural, del col·lectiu, pren sentit.
Quins temes d’avui et preocupen i et fan protestar?
Els temes que em motiven a fer cançons avui són els mateixos que em motivaven, malauradament, a fer també les meves cançons fa quinze anys, perquè el context polític i social és molt similar, i al final els moments d’opressió i de desigualtat que vivim són pràcticament iguals. Moltes vegades t’adones que allò que dius ja ho ha dit algú altre fa molt de temps i continua vigent. En aquest disc nou recuperaré poesies que van ser escrites fa molts anys, però que segueixen explicant situacions d’injustícies equiparables a les que podem viure avui a les nostres societats.
T’hem escoltat donant suport a causes solidàries com l’ONG Casa Terra. Consideres que aquest confinament pot ser un exercici de consciència per a tothom?
La situació que s’està creant i el que derivarà de tot això ens obligarà a replantejar moltes de les maneres de viure. Sobretot pensar nous models econòmics i socials i com s’han d’enfortir les xarxes de suport veïnal per a quan tornin a passar coses d’aquestes, que segurament tornaran a passar.
La crisi del coronavirus està obligant molts artistes a explorar noves fórmules creatives. En el teu cas has impulsat el projecte de les anomenades ‘Cançons de confinament’. Què representen per a tu?
Vaig començar les ‘Cançons de confinament’ com una manera de no perdre una rutina que sabia que, amb la nova realitat, em costaria mantenir com a creador; pel fet de tenir una filla petita a casa, haver de canviar els horaris... costa organitzar-se, i més en un pis de 60 m2.
També ha sigut una manera que la meva filla participés en el tema creatiu, ja que li agrada implicar-se en algunes cançons, i ja ens va bé que tingui diferents activitats durant el dia: m’ajuda a triar la cançó i la cantem junts.
https://www.racocatala.cat/entrevistes
39