Tothom desemmascarat

19 abr. 22 | La Notícia de la Setmana

Des del dia 19 d’aquest mes d’abril, els alumnes de primària i ESO ja no cal que duguin mascareta a les escoles i instituts, i des de l’endemà, dia 20, també s’acaba l’obligació de dur-la en espais interiors per a tota la resta d’estudiants i la població en general. Però… tothom es traurà la mascareta de seguida?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els alumnes:

REPTE: EXPLIQUEU QUÈ SIGNIFICA PER A VOSALTRES PODER PRESCINDIR DE LA MASCARETA A L’ESCOLA O L’INSTITUT.

1. Expliqueu-nos com us preneu aquest canvi:

 

  • Us sentiu més còmodes, sense la mascareta? O ja us estava bé dur-la?
  • Heu tingut alguna sorpresa en poder tornar a veure la cara sencera a tothom?
  • Si mai tornessin a ser necessàries les mascaretes, com les milloraríeu?

2. Feu llistes per respondre en quins casos es continuarà duent la mascareta:

  • On caldrà dur encara la mascareta?
  • Qui segueix obligat a fer-la servir?
  • A qui s’aconsella dur-la sense que en tingui l’obligació?

3. Per acabar, penseu què cal fer amb les mascaretes:

Durant aquests dos anys llargs de pandèmia i, per tant, d’ús de les mascaretes, se n’han utilitzat milers de milions. Això ha representat una quantitat immensa de residus i la consegüent contaminació d’ambients tant terrestres com aquàtics. Mireu aquest vídeo i responeu les preguntes:

  • Com s’han d’eliminar les mascaretes ja utilitzades?
  • Quantes mascaretes podeu haver fet servir entre tots els de la classe o del centre durant el temps en què han estat d’ús obligatori? Feu-ne un càlcul aproximat.
  • Què en fareu, de les mascaretes que teniu a casa i no heu fet servir?
Notes per al docent:

1. Encara que no hi ha estudis ben tancats, ja es parla de la “síndrome de la cara buida” per referir-se a la inseguretat que genera en moltes persones tornar a mostrar la cara descoberta.

Entre els suggeriments de millora de les mascaretes hi poden haver idees relacionades amb la varietat de talles, la decoració, el sistema de subjecció, l’ús de materials menys agressius per al medi, etc.

2. Segons l’últim canvi de normativa, es manté l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en els transports públics, els centres sanitaris i per als treballadors i els visitants de les residències de gent gran, però no per a la gent que hi viu.

Es recomana l’ús de la mascareta a les persones que tenen alguna malaltia que afebleix el sistema immunitari, i també a les embarassades. Recordeu que l’ús de la mascareta també és efectiu per evitar el contagi de refredats, grips i altres malalties que es transmeten per l’aire, com per exemple algunes al·lèrgies.

3. Les mascaretes estan fetes de paper, tefló, cotó, polipropilè i altres teixits. Cal recordar que se n’han de tallar les vetes abans de llençar-les al contenidor gris per evitar que s’enredin en alguns animals aquàtics, sobretot marins, quan s’hi acosten perquè les confonen amb algun tipus de menjar o senzillament mentre les inspeccionen.

Per fer el càlcul aproximat del nombre de mascaretes utilitzades, demaneu als alumnes que divideixin el nombre de dies de la pandèmia (d’ús obligatori de la mascareta) entre els dies que els durava, de mitjana, cada una. Si aquest resultat es multiplica pel nombre de persones del centre educatiu es faran una idea més aproximada de la quantitat de residus que representa.

Com s’ha vist en la segona activitat, encara cal dur mascareta en alguns llocs i en algunes situacions. A més, no es pot descartar una propera onada d’aquesta o d’una altra pandèmia.

Que ara no sigui obligatori dur-les no vol dir que les mascaretes no puguin tornar a ser útils o necessàries en el futur, de manera que cal guardar-les sense obrir perquè puguin continuar sent eficaces encara que passi força temps.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat