Aurores boreals al Mediterrani?

14 maig 24 | La Notícia de la Setmana

La nit del divendres dia 10 es van veure aurores boreals a Catalunya, un fet extraordinari perquè només són habituals a les regions polars durant els seus hiverns. N’heu vist fotografies?

Fotografia: Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 Llegiu la definició d’aurora boreal que teniu tot seguit, informeu-vos sobre aquest fenomen natural i, després, digueu quines de les tres afirmacions sobre el “vent solar” són certes:

L’aurora boreal és un fenomen lluminós que es pot veure al cel nocturn de les zones polars a causa de l’impacte de partícules de vent solar amb el camp magnètic de la Terra.

  • Què és el vent solar?
  1. És un flux principalment de protons d’alta energia que sorgeixen de la corona solar.
  2. És un flux bàsicament de partícules atòmiques que provenen de l’atmosfera exterior del Sol.
  3. És un corrent format principalment de protons d’alta energia que s’originen a la part exterior del Sol.

2 Per què hem pogut veure aurores boreals en zones tan allunyades del pol nord?

Els dies 8 i 9 de maig hi va haver una explosió al Sol que va produir l’ejecció d’una immensa quantitat de bombolles de gas en direcció a la Terra. Aquesta mena de bombolles estan formades principalment per electrons, protons i ions d’heli, oxigen i ferro. La intensitat de l’ejecció solar, juntament amb el fet que estava orientada directament cap a la Terra, va permetre la formació d’aurores boreals uns quants milers de quilòmetres més al sud del lloc on s’acostumen a veure.

  • Quina ejecció solar és la més intensa de les que es veuen en la fotografia? On devia estar situada la Terra (aproximadament, respecte la posició del Sol en aquesta fotografia) si el vent solar d’aquesta ejecció va ser el causant de les aurores que vam poder veure?
  1. Al nord del Sol (a sobre).
  2. Al sud del Sol (a sota).
  3. A l’est del Sol (a la dreta).
  4. A l’oest del Sol (a l’esquerra).

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

3 Exploreu com es representen la lluminositat i els colors de les aurores boreals a partir d’una imatge i un vídeo: una fotografia d’una aurora boreal generada mitjançant IA i un vídeo de les aurores vistes l’últim cap de setmana a Catalunya.

  • En tots dos casos s’exagera la lluminositat i el color de les aurores. Per què diríeu que es fa?

4 El retoc existeix des de l’inici de la fotografia, però les eines actuals permeten alterar, eliminar, afegir o fins i tot crear imatges des del no res. Que per què es fa? En el cas de les aurores boreals el motiu pot ser innocu. Però sempre ho és?

Aquestes imatges fetes amb IA, i per tant fakes, s’han fet virals:

El Papa vestit amb un anorac d’una marca de luxe

Donald Trump, detingut

Atemptat al Pentagon

Debateu entre tots aquesta qüestió:

Fins no fa gaire, pensàvem que la fotografia reflectia fidelment la realitat. Ara ja no. Portat a l’extrem: com pot afectar aquesta manipulació a la democràcia? (Penseu en els mons judicial, polític, de l’opinió pública…)

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

5 Observeu dues fotografies d’aurores boreals vistes a Noruega:

Ara, llegiu aquesta curiositat:

L’explorador de l’Àrtic Isaac I. Hayes (1832-1881) va descriure l’aurora boreal que havia vist en una de les seves expedicions com “un esplèndid joc de colors lluminosos que es desplega als cels dels pols”, i també en va fer un esbós. La seva descripció va inspirar el quadre Aurora boreal, del pintor paisatgista estatunidenc Frederic E. Church (1826-1900), que mai va arribar a observar aquesta aurora polar, però que la va representar d’una manera excepcional.

Per acabar… fem-ho a l’inrevés! Observa la imatge de l’aurora boreal que encapçala aquesta “notícia de la setmana”. T’atreviries a descriure-la en unes 150 paraules? T’ajudarà tenir en compte això:

  • Segueix un ordre (d’esquerra a dreta, de dalt a baix…).
  • Fes servir frases breus, però que incloguin adjectius que t’ajudin a descriure colors o textures i comparacions.
  • Explica quines sensacions et produeix la visió de l’aurora boreal.
  • Posa-hi un títol original.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: editorial@text.cat.

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?