Brrr… quin fred!

gen. 30, 2023 | Saps què ha passat?

Aquests dies hem tingut una onada de fred intens! La neu ha arribat a cotes molt baixes i ha nevat, ni que fos lleugerament, a llocs on feia temps que no nevava. Segur que heu pres precaucions i us heu protegit bé del fred, oi? Si vosaltres l’heu patit, imagineu com ho deuen haver passat les persones que dormen al ras.

LLEGIM…

L’onada de fred intens ha fet activar totes les alertes! Sobretot pel que fa a les persones que dormen al carrer. Qui té cura d’aquestes persones, quan el fred és ben viu?

A Barcelona ciutat, quan s’acosta l’hivern, l’Ajuntament activa l’Operació Fred. L’objectiu d’aquesta operació és atendre les persones sense llar i oferir-los un refugi durant les nits més fredes de l’any. L’Ajuntament els facilita un lloc on dormir i també alimentació, la possibilitat de dutxar-se i un servei de consigna per a guardar les seves coses.

L’Operació Fred s’activa cada any de desembre a març de manera preventiva. Però la setmana passada, amb l’onada de fred, les coses van canviar. Les prediccions meteorològiques anunciaven que la temperatura baixaria molt i s’aproparia als zero graus, fet que podia posar en risc les persones que dormen al ras. Per aquest motiu, l’Operació Fred va entrar en fase d’alerta. Això és excepcional! L’última vegada que va passar va ser l’any 2018.

Quan s’activa la fase d’alerta, els professionals que treballen en l’Operació Fred surten al carrer a contactar amb les persones sense llar i les conviden a refugiar-se als espais que han preparat per a acollir-les. En aquests espais s’habiliten més places del que és habitual per a poder allotjar tothom qui ho demani.

Prop de 300 persones sense llar han pogut dormir sota teulat i rebre atenció en la fase d’alerta. Tothom qui ho ha demanat ha tingut un lloc on dormir. Durant els dies més crus de l’hivern, aquestes persones han trobat escalfor i ajuda.

Nota per als docents:

  • En aquesta notícia trobareu un vídeo que explica en què consisteix la fase d’alerta de l’Operació Fred.
  • Aquí teniu el balanç de la fase d’alerta de l’Operació Fred, un cop desactivada.
  • Atendre les persones sense llar durant l’Operació Fred és una de les tasques del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona. Amb aquest vídeo en sabreu una mica més.
  • Al web de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona trobareu informació sobre la feina que fan les entitats que formen part d’aquesta xarxa.
PARLEM…
Sobre el text:

  • Quines conseqüències meteorològiques ha tingut l’onada de fred?
  • Quin és el col·lectiu que més pateix quan fa fred intens? Per què?
  • Quan s’activa l’Operació Fred de l’Ajuntament de Barcelona?
  • Quin tipus d’atenció s’ofereix a les persones sense llar, en aquesta operació?
  • Què ha passat amb l’Operació Fred durant l’onada de fred? Què han fet els professionals que hi treballen?

Sobre l’atenció a les persones sense llar:

  • Quins motius poden fer que una persona visqui al carrer?
  • Quins problemes diríeu que es troben aquestes persones en el seu dia a dia?
  • Com creieu que es deuen sentir?
  • Quin tipus d’ajuda us sembla que poden necessitar les persones sense llar? I qui creieu que els hauria de donar aquesta ajuda?
  • Què n’opineu, de l’Operació Fred? Coneixeu entitats que facin altres activitats per ajudar les persones sense llar? Què fan exactament?
  • En el lloc on viviu, al poble o a la ciutat, hi ha alguna proposta semblant? Esbrineu-ho.
FEM…

Ens protegim del fred! (primer cicle)

Mireu aquests consells de Protecció Civil que cal tenir en compte si fa molt fred o neva. Us animeu a explicar-los a la vostra manera en un vídeo? Dividiu la classe en grups petits. Cada grup triarà un consell diferent i pensarà com representar-lo davant la càmera. Amb l’ajuda del mestre o la mestra, graveu-vos en vídeo representant els consells. Després, si voleu, podeu ensenyar el vídeo a les vostres famílies.

2 Què faríeu si trobéssiu una persona sense llar dormint a prop de l’escola o de casa vostra? Intentaríeu ajudar-la? Com? Comenteu-ho entre tots.

Un Nadal responsable (segon i tercer cicle)

Què en sabeu, del sensellarisme? Al web de la Fundació Arrels teniu una llista de preguntes freqüents que us ajudarà a resoldre dubtes i trencar prejudicis. Us proposem que intenteu contestar les preguntes a classe abans de llegir les respostes. Després, contrasteu el que heu dit vosaltres amb les respostes reals i comenteu-ho entre tots.

2 Algunes persones sense llar no volen accedir als recursos que els ofereixen l’administració i les entitats quan fa fred. Per què? Aquest article us ho explica. Llegiu-lo i resumiu-lo, amb les vostres paraules, en un escrit de cinc línies.

Si feu servir els llibres d’Educació en valors de Text…

Podeu complementar aquesta proposta amb diferents sessions que tracten sobre la solidaritat amb les persones que ho necessiten, les entitats socials o els serveis públics:

  • Llibre de 1r: sessió 18 (Els uns pels altres).
  • Llibre de 3r: sessió 18 (Què puc fer jo?).
  • Llibre de 4t: sessió 14 (Voluntat d’ajudar).
  • Llibre del tercer cicle: sessions 8 (Les entitats socials) i 24 (Qui m’ajuda?).

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!