Comença l’era Trump!

El mes de gener del 2017 es recordarà com l’inici de l’era Trump. Donald John Trump, empresari i multimilionari estatunidenc, va jurar el càrrec de president dels Estats Units d’Amèrica el 20 de gener. Ja és, doncs, el 45è president del país més poderós del món, en competència amb la Xina…

filet

 Quins canvis ha promès? Quines promeses complirà?

Donald Trump va prometre un conjunt de canvis en política orientats a anul·lar mesures establertes pel seu antecessor en matèria d’economia, salut, educació, medi ambient, defensa i altres àmbits de la societat nordamericana.

 Si ets profe de lengua castellana...Et proposem que valoreu les repercussions del compliment d’una de les promeses de Trump: reduir la influència de la comunitat hispana, una part important de la qual és d’immigració recent, de la vida pública nordamericana.

 1 Entreu al web del govern dels Estats Units d’Amèrica:

  • Una vegada a dins, podeu activar la versió en castellà?

2  Entreu al web de la Casa blanca:

  • Una vegada a dins, podeu activar la versió en castellà?

 3  Ara investigueu quin és l’idioma oficial dels EEUU i contesteu:

  • Què implica que una llengua sigui oficial?
  • Creieu que les institucions d’un país s’han de comunicar amb els seus habitants només en les llengües oficials? Fins a quin punt han de tenir en compte també els idiomes més parlats?

Si ets profe d'anglès...
Et proposem que treballeu el significat d’alguns cognoms anglesos.

1 Investigueu diferents orígens dels cognoms en català o castellà.

En tots els idiomes alguns cognoms tenen un significat que pot provenir de l’ofici d’algun antecessor, de l’origen geogràfic, etc. En català i castellà ens és força evident, però sovint en anglès aquestes relacions se’ns escapen.

2 Feu una llista de personatges anglosaxons que tinguin un cognom amb significat, com per exemple Taylor Swift, Will Smith, Harrison Ford o Donald Trump.


 Si ets profe de Cultura i valors ètics...
Et proposem que treballeu la sessió número 28 (Haver de marxar de casa) del llibre de Cultura i valors ètics de la col·lecció Atòmium de 1r d’ESO. 

sessio28

Pot ser una bona activitat per abordar una altra de les promeses electorals del Donald Trump: construir un mur que separi els Estats Units i Mèxic. El dimecres 25 de gener, el president estatunidenc va signar el decret per a la construcció del mur amb Mèxic.

1 Busqueu informació d’altres construccions erigides per impedir la lliure circulació de persones. Per exemple, la Gran Muralla xinesa, el Mur de Berlín, la barrera Israelí de Cisjordània, les tanques a Ceuta i Melilla, etc.

  • On i quan es van construir?
  • Qui les va construir? Amb quins objectius?
  • Van tenir o tenen èxit?

2 Podeu buscar-ne algunes imatges per fer-vos la idea de la magnitud d’aquest tipus d’obres.