Qui té més territori alpí?

6 oct. 20 | La Notícia de la Setmana

Després dels dies de confinament estricte per la pandèmia, que es van haver de passar dins de casa, i de les setmanes de restriccions a la mobilitat que limitaven la possibilitat de sortir de la pròpia població, molta gent ha sentit la necessitat de sortir a la natura, a la recerca d’un espai obert i sa. Això ha fet que s’hagi vist una veritable febre per la muntanya, fins al punt que s’han produït aglomeracions al peu, per exemple, del Montseny o de la Pica d’Estats, fenomen que ha obligat a plantejar la necessitat d’establir alguna mena de limitació o control de l’accés a les zones muntanyoses.

El govern francès també estudia regular els accessos a les zones muntanyoses més famoses i visitades i ja ho ha fet a la zona del Mont Blanc, la muntanya més alta de la regió muntanyosa més destacada d’Europa: els Alps. Els Alps són un conjunt de massissos i serres del centre d’Europa, molt coneguda per totes les persones amants dels esports de neu i l’alta muntanya, als quals ha donat el nom d’alpinisme. Tots n’hem vist moltes imatges i alguns de vosaltres hi deveu haver estat, perquè no estan gaire lluny del nostre país. Penseu que els coneixeu bé?

Si ets profe de socials o mates…

Plantegeu aquest repte als vostres alumnes:

QUINS SÓN ELS PAÏSOS MÉS ALPINS?

Investigueu i responeu aquestes preguntes:

Fixeu-vos en aquests sis mapes de la regió dels Alps, en els quals es destaquen les porcions que pertanyen a sis estats, amb els percentatges respecte del total.

  • Feu servir els vostres coneixements de geografia i un atles per esbrinar a quins països corresponen cadascun dels sis mapes. Segons aquestes dades, quin és el país més alpí de tots?
  • L’extensió total dels Alps és d’uns 190.000 km2: calculeu quina és la superfície de la part alpina de cada país.
  • Trobeu la superfície total de cada estat i calculeu quin és el percentatge alpí del territori de cadascun. Com canvia això la llista dels països més alpins?

Fixeu-vos que la suma dels percentatges dels sis estats de la llista no és del 100 %. Investigueu on és la resta de territori alpí! Una pista: heu de pensar en petita escala, i fer-ho dues vegades.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Nota per al docent:

Notes per al docent:

Els resultats dels càlculs són aquests:

  • A: Àustria: 28,7 % dels Alps = 54.530 km2. Són el 65,01 % dels 879 km2 del seu territori.
  • B: Itàlia: 51.870 km2 17,21 % dels 301.338 km2 del seu territori.
  • C: França: 40.660 km2 alpins, 6,32 % % dels 801 km2 del seu territori.
  • D: Suïssa: 25.080 km2 alpins, 60,75 % dels 285 km2 del seu territori.
  • E: Alemanya: 11.020 km2 alpins, 3,08 % dels 400 km2 del seu territori.
  • F: Eslovènia: 6.650 km2 alpins, 32,80 % dels 273 km2 del seu territori.

Hi ha dos països alpins més: Mònaco, amb una extensió de 2,02 km2, a la regió dels Alps Marítims, i Liechtenstein, amb 237,01 km2, entre Suïssa i Àustria. Són dos microestats els territori dels quals es troba completament dins la regió alpina, de manera que el 100 % dels seus territoris, per petits que siguin, pertany al Alps.