L’any Fabra i els Oscars

Aquests dies se celebren diversos esdeveniments importants d’entre els quals en volem destacar dos: per una banda, s’han començat a celebrar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, i per una altra tenim el lliurament dels premis Oscar el proper dia 4 de març a Hollywood. Parlem-ne?


Et proposem una activitat per conèixer una mica més aquest personatge tan important per la llengua catalana, Pompeu Fabra.

1. Feu el següent test proposat pel diari Ara. Us servirà per conèixer qui va ser Pompeu Fabra al mateix temps que us ajudarà a valorar el vostre nivell de català.


Nota: Un cop acabat seria interessant que us descarreguéssiu el pdf de les solucions.

2. Comenteu a classe:

  • Us esperàveu els resultats que heu obtingut en aquest test?
  • Corregiu i proposeu alternatives per dir el mateix que les expressions col·loquials següents, en un registre més formal:

– Avui, a la classe de català ho hem petat.

– He catejat català i he d’anar a la recuperació.

– Anar al dentista no mola gens.

– Aquest tio va del pal que en sap molt.

– Aquesta pel·lícula ha estat un rotllo.

– Però què dius, friki!, se te’n va la flapa…

3. Escriviu aquest text “prefabrià” amb la gramàtica i ortografia actuals:

“¡Mecatxo!, el senyor Joseph Carner qu’en sab de fer versos; que vos ne sembla d’aquestas poesías qu’ha publicat tituladas Glosas, ¡he! que son molt remacas; donchs heu de saber que las hi tretas d’un llibre que aquestos días ha publicat lo senyor Carner anomenat “Llibre dels poetas” que cregueu val ben bé la pena de comprarlo perque es molt bonich y está d’alló mes ben escrit.”

En Patufet


Nota: Fragment de la revista En Patufet(primer número de febrer de 1904) en què es desvetlla que el col·laborador del setmanari que signava la secció “Glosas” amb el nom de Pepet C. era Josep Carner.


si-ets-tutor
Et proposem una activitat per posar-te en la pell dels membres de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques (AMPAS), l’acadèmia encarregada d’atorgar els premis Oscar de cinema.

1. Ompliu individualment la vostra butlleta de votació sobre la millor pel·lícula que heu vist mai i qui considereu que són la millor actriu i el millor actor:


Millor pel·lícula:

Millor actriu:

Millor actor:


2. Feu una defensa per escrit dels vostres vots.

3. Feu grups de cinc companys i defenseu la vostra tria. Llegiu totes les butlletes i la defensa que n’ha fet cadascú.

4. Contesteu les preguntes següents:

  • Algú de vosaltres ha canviat d’opinió gràcies a la defensa d’un company? Per què?
  • Heu aconseguit defensar entre tots alguna pel·lícula, actriu o actor com els millors?

5. A nivell de grup classe, expliqueu l’experiència de cada grup i feu una votació final per saber quins són els vostres guanyadors dels Oscar.