Castaween o Hallonyada?

oct. 17, 2022 | Saps què ha passat?

A finals d’aquest mes arriba una de les festes més populars de l’any. Com la celebreu, vosaltres? Mengeu castanyes i panellets a la vora del foc o sortiu al carrer disfressats de personatges aterridors? Sou més de la Castanyada o de Halloween?

ENS INFORMEM…

S’acosta la nit del 31 d’octubre i, amb ella, una festa en què conviuen vius i morts. Temps enrere teníem molt clar com calia celebrar aquesta festa: torràvem castanyes i moniatos, fèiem panellets i ens ho menjàvem tot a casa, amb la família. Però d’uns anys ençà ha guanyat terreny una manera alternativa de viure aquesta nit: disfressar-se d’esquelets, zombis o fantasmes i sortir al carrer a divertir-se amb els amics.

Abans, les castanyeres eren les reines els dies anteriors al 31 d’octubre: podíem veure (i olorar!) les seves paradetes a molts carrers. Ara compateixen protagonisme amb les carbasses de cares terrorífiques i les teranyines que decoren els aparadors de moltes botigues.

Castanyeres o fantasmes? Panellets o carbasses? Hi ha qui pensa que la Castanyada de tota la vida (una tradició típica catalana) i el Halloween de moda (una festa que ens ha arribat dels Estats Units) no poden conviure. Però n‘esteu segurs, que aquestes dues maneres de celebrar la nit del 31 d’octubre són tan diferents? Aquest vídeo us sorprendrà:

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre el vídeo:

 • Qui van ser els primers a dedicar un dia a recordar els seus morts? Com ho celebraven?
 • Quin dia va triar el papa Gregori IV per recordar els difunts? Com es deia aquest dia?
 • Per a què servien les carbasses amb espelmes a dins que es deixaven antigament a les portes de les masies catalanes?
 • Què vol dir All Hallow’s Eve? Qui va portar aquesta festa als Estats Units?
 • Amb el temps, quins altres costums es van incorporar a la festa de Halloween?
 • Què ha fet que el costum de disfressar-se i fer el Trick-or-Treat es posi de moda a tot arreu?

Sobre les tradicions (pròpies i adoptades):

 • El vídeo diu que antigament, la vigília del dia de Tots Sants, es menjaven castanyes i moniatos perquè eren productes de temporada. Què devia significar en aquell temps triar aquests aliments i no uns altres? I nosaltres, creieu que els continuem menjant pels mateixos motius quan celebrem la Castanyada?
 • El dia de Tots Sants és tradició anar al cementiri. Què s’hi va a fer? Us sembla una bona manera de recordar els morts?
 • Creieu que és important que hi hagi tradicions? Per què? I per què creieu que les segueix durant tants i tants anys, la gent?
 • Si Halloween no és una tradició catalana, per què diríeu que s’ha posat de moda?
 • Coneixeu altres festes o tradicions que no són pròpiament catalanes i que hem acabat adoptant? Una pista que us pot ajudar: quants dies dels enamorats celebrem?

FEM…

Castanyes i carbasses (primer i segon cicle)

Què en sabeu, de la Castanyada? Aquest vídeo us explica un munt de coses sobre les castanyes i les castanyeres. Mireu-lo i comenteu-lo entre tots

2 Us heu fixat en la frase final de l’Amadeu? No cal que estem tristos quan recordem les persones que ja no hi són. I el mateix passa amb les mascotes! Què podem fer per recordar-los?

En grups petits, feu una llista amb tres coses pròpies de la Castanyada i tres coses pròpies de Halloween. Escriviu-les en una cartolina i decoreu-la amb fotos o dibuixos que il·lustrin les coses que heu triat.

Cal que triem una festa?(segon i tercer cicle)

I vosaltres, sou de la Castanyada o de Halloween? Us agraden totes dues festes? Ben pensat, cal triar-ne una? Està bé, això d’adoptar festes d’altres països? O creieu que algú les posa de moda per tal que consumim més? Obriu un debat a classe! Abans d’expressar les vostres opinions, potser us inspiren aquests vídeos:

Us atreviríeu a fer un breu monòleg d’humor comparant les dues festes? En grups, escriviu el monòleg, decidiu qui dirà cada part i graveu-vos amb una càmera.

Nota per als docents:

Si feu servir el projecte Itineraris de Text…

 • En el llibre de Medi Social per a 3r teniu un itinerari relacionat amb aquesta proposta. Es diu La Castanyada i Halloween: són la mateixa festa?

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!