En alerta per la sequera

març 16, 2023 | Saps què ha passat?

Sabríeu dir quan va ser l’última vegada que va ploure amb ganes uns quants dies seguits? Potser no, perquè fa temps que no plou com hauria de ploure. Com a resultat, tenim un problema de sequera. Els embassaments no recullen prou aigua i cada cop estan més buits. Per això, cal que reduïm el nostre consum d’aigua!

LLEGIM…

Fixeu-vos en el Visor de la Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua. És un mapa que ens mostra molt clarament, mitjançant un codi de colors, els efectes de la sequera a Catalunya. Fins i tot podeu buscar-hi el vostre municipi:

Us hi heu fixat? Bona part del territori està en fase d’excepcionalitat. Això vol dir que ens trobem en una situació molt preocupant. Per això s’han establert diverses restriccions en el consum d’aigua que afecten a 224 municipis i a uns sis milions de persones.

En què consisteixen, aquestes restriccions? Entre altres mesures, cal reduir la quantitat d’aigua que es destina a l’agricultura i a la indústria. No es pot fer servir aigua potable per a regar ni netejar els carrers, i tampoc es poden omplir les fonts ornamentals. A més, no es poden rentar els cotxes a casa, sinó que cal portar-los a un túnel de rentat. També hi ha limitacions a l’hora d’omplir les piscines.

Per molt que complim aquestes mesures, els nostres esforços quedaran curts si els propers mesos no plou prou com per a omplir els embassaments. Caldria que plogués molt durant moltes setmanes. Si no, passarem de l’estat d’excepcionalitat al d’emergència. I llavors sí que les passarem magres! Podríem patir restriccions d’aigua a casa.

Val més que ens hi posem ara i, entre tots, trobem la manera d’estalviar aigua!

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre el text:

 • Quina és la principal causa de la sequera que patim? I quina conseqüència ha provocat en els embassaments?
 • Què mostra el Visor de la Sequera?
 • Quanta gent s’ha vist afectada per les restriccions de l’estat d’excepcionalitat?
 • Recordeu quines mesures s’han començat a aplicar? Digueu-ne algunes.
 • A quin estat passarem, si no plou prou els propers mesos?

Sobre les causes i les conseqüències de la sequera:

 • Quina relació creieu que hi ha entre el canvi climàtic i la sequera?
 • Per què és tan preocupant, que les reserves dels embassaments hagin baixat tant?
 • Per què és tan important controlar el nostre consum d’aigua, en una situació d’excepcionalitat com la que patim?
 • Us semblen bé, les mesures que s’han establert durant l’estat d’excepcionalitat? Per què?
 • Què creieu que pot passar, si continua plovent tan poc?

FEM…

Lluitem contra la sequera (primer cicle)

En la lluita contra la sequera, cada gota compta! Per això és tan important que no malgastem aigua a casa. Mireu aquest vídeo amb consells per a estalviar-ne. Després, entre tots, feu una llista amb els consells que han sortit al vídeo. Quines altres formes d’estalviar aigua se us acuden? Apunteu-les també!

I a l’escola, què caldria fer per a estalviar aigua? Feu una pluja d’idees entre tots.

3 Amb ajuda del mestre o la mestra, podeu gravar un vídeo on representeu, com si fos una obra de teatre, alguns dels consells que heu pensat a classe. Aquest vídeo pot servir per a conscienciar els altres alumnes de l’escola i també les vostres famílies.

Cada gota compta! (segon i tercer cicle)

Un dels sectors més afectats per la sequera és l’agrícola. Ho comprovareu si mireu aquest vídeo i el vídeo d’aquest tuit. Entre tots, reflexioneu sobre les conseqüències que pateixen agricultors i ramaders quan hi ha sequera i sobre com han de reaccionar per a adaptar-se als efectes del canvi climàtic.

En la lluita contra la sequera, cada gota compta! Cal que tothom prengui consciència de la importància de no malgastar aigua, ni a casa ni a l’escola. Els ajudeu? Teniu dues opcions:

-Una presentació amb consells i exposar-la als alumnes de cursos inferiors de la vostra escola.

-Dissenyar una campanya de sensibilització per a les xarxes socials adreçada als adolescents.

Si feu servir llibres d’educació en valors de Text…

Aquests recursos us poden ajudar a complementar la proposta:

 • Llibre de 1r: sessió 25 (Ajudem el planeta).
 • Llibre de 4t: sessió 9 (Aigua!).
 • Llibre del tercer cicle: sessió 30 (Cuidem la Terra).

I també podeu trobar molts recursos o treballar el projecte interdisciplinari “L’aigua que mou el món” de la col·lecció Fem-ho per projectes.

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!