Ara que comencen les vacances de Nadal i s’acosta l’inici d’un nou any, l’equip de “La Notícia de la Setmana” de Text-La Galera  us vol desitjar unes molt bones festes. Per acomiadar-nos fins la represa del curs us proposem una selecció de notícies que podeu treballar per tancar l’any.

filet

1. Radiografia de la contaminació

contaminacio

El 21 de desembre entrem a l’hivern. Hi hem arribat sota els efectes d’un anticicló que ha dificultat molt la renovació de l’aire, en especial a les grans ciutats. Si a això hi sumem l’augment d’emissió de gasos de combustió a causa de l’encesa de les calefaccions tenim com a resultat una crisi de contaminació com la que recentment han patit ciutats com París.

Per tal que tingueu una idea general de quines són les zones més i menys contaminades del món, us proposem que feu servir el web de air visual.

  • Et sorprèn que la costa est dels EUA en sigui una? I la Xina? I el centre d’Àfrica?

2. Merlí se’ns en va

merli

El dilluns 12 de desembre es va emetre l’últim capítol de la segona temporada de la sèrie Merlí amb un final impactant.  Si no l’heu vist, demaneu a algun dels vostres companys que us en faci un resum.

  • Si fóssiu guionistes d’aquesta sèrie, hauríeu fet desaparèixer el personatge de la Coralina? Per què?
  • Si la resposta és que sí, de quina altra manera ho podríeu haver fet? Si heu dit que no, quina evolució us sembla que podria tenir el personatge en una hipotètica tercera temporada de la sèrie?

3. La política està que crema!

arrest

Un dels fets polítics de més tensió aquests últims dies a Catalunya ha estat l’arrest d’uns quants activistes polítics que van estripar i cremar fotografies del rei Felip VI com a acte de protesta. Els arrestos es van produir perquè segons les lleis vigents aquest acte és un delicte per ofenses a la Corona. Els protagonistes d’aquests fets apel·len a la llibertat d’expressió.

  • Creieu que la llibertat d’expressió ho permet tot? Ha de tenir límits? On posaríeu aquests límits?

4. És veritat que tot allò que no mata engreixa?

greix

Aquest mes de desembre, investigadors de l’IRB (Institut per a la Recerca en Biomedicina) de Barcelona han donat a conèixer el resultat d’una de les seves investigacions, que identifiquen alguns greixos com a elements indispensables per a la proliferació de la metàstasis (la dispersió en el cos de cèl·lules cancerígenes originades en un tumor maligne). Dels greixos que consumim han assenyalat l’oli de palma com el més nociu.

Potser penseu que no acostumem a consumir oli de palma, i en canvi n’hi ha  molt a la rebosteria industrial, en plats precuinats i en molts més productes alimentaris. Demaneu als alumnes que recullin les etiquetes de torrons, neules i altres productes que consumeixen durant les festes de Nadal. Valoreu, quan tornin al gener, quins d’aquests productes consumits són més o menys sans.

  • Quin percentatge de productes alimentaris heu trobat que tinguin oli de palma?

5. Treves per Nadal

alep

Les festes de Nadal s’han associat de sempre amb una època de pau i reconciliació. Fins i tot ha passat que en alguns conflictes bèl·lics s’han pactat uns dies de treva coincidint amb aquestes dates. El mateix passa amb altres celebracions d’altres religions o cultures. Però això no és sempre així.

  • Quins conflictes bèl·lics no s’han aturat durant aquest Nadal?

Consulteu les notícies i anoteu-ho. Fixeu-vos especialment en la guerra de Síria i en concret en la batalla per la ciutat d’Alep.