fargaL’onze d’octubre passat va morir un amic nostre. Ens va deixar en Jordi Ballonga, un dibuixant magnífic, especialitzat en dibuix tecnològic realista, que va il·lustrar centenars de pàgines de llibres didàctics amb els quals milers de nois i noies han pogut treballar i de ben segur seguiran treballant un bon grapat de continguts sobre tecnologia.

Quan pensem en el Jordi, ens ve de seguida la imatge d’un professional complidor, de molt bon tracte i rigorós; molt rigorós. Recordem reunions sempre molt agradables però també sempre més llargues del previst: en Jordi no donava mai un dibuix per acabat fins que no considerava que explicava tot sol, sense necessitat de cap tipus de text associat, allò que representava. Una màquina de vapor dibuixada pel Jordi no necessita cap peu d’imatge o llegenda per a explicar com funciona. I el mateix passa amb un motor tèrmic de combustió interna, una serradora o un electroimant, per posar tres exemples més. I això passa perquè, d’entrada, en Jordi no començava a dibuixar fins que no coneixia perfectament el funcionament d’allò que anava a dibuixar. Els nostres llibres de Tecnologia estan il·lustrats, principalment, pel Jordi, una persona que ens va polir molts paràgrafs, molts textos, de manera que casessin a la perfecció amb els dibuixos corresponents, carregats de detalls. Pel que fa a la seva feina, era un perfeccionista.

 

motor

Volem recordar en Jordi des d’aquest espai, per acomiadar públicament una persona que ens ha deixat massa jove, una persona que pensava que els materials didàctics han d’estar carregats d’emoció, fins i tot quan parlen de màquines construïdes amb materials durs i freds com el ferro i punxeguts com els claus. Ell les dibuixava plenes d’emocions, com si fossin vives, i transmetia d’aquesta manera la seva passió per la ciència i la tecnologia.

Seguirem publicant els teus dibuixos, Jordi, són massa valuosos perquè no en puguin gaudir moltíssimes persones més, joves i no tan joves.

 

Gràcies per ensenyar-nos tantes coses, Jordi!

Eduard Martorell

Coordinador de l’àrea de ciències i editor dels llibres de Tecnologia

vapor