la-noticia-16-03-3

Ara que ja tenim aquí les vacances de Setmana Santa, la Notícia de la Setmana també fa una pausa en la seva feina. Des de l’inici de curs us hem anat presentant propostes d’activitats relacionades amb algun fet d’actualitat, cada setmana, i a hores d’ara ja tenim una bona col·lecció de temes tractats.

Entre la vintena llarga de Notícies de la Setmana que hem publicat ens hem ocupat de temes de política (la manifestació de l’11 de setembre, la llei d’Hondt i la investidura del nou president de la Generalitat), d’esports i espectacles (quan es guanya una lliga, l’estrena de la nova pel·lícula de la saga Star Wars), científics i tecnològics (el premi Nobel a la investigació contra la malària, una pràctica de pluviometria, l’expansió territorial dels tigres a l’Àsia o el falsejament de les dades de contaminació dels motors d’automòbils dièsel) i d’altres. Podeu veure el recull de totes les notícies publicades aquí.

Revisant aquest llistat ens adonem que hi ha temes que han tingut una presència constant en l’actualitat en els darrers mesos que no hem tractat amb l’extensió que es mereixen. Creiem que es pot aprofitar aquests dies per reflexionar sobre algun d’aquests temes, si ho creieu oportú.

Us desitgem unes bones vacances i esperem que ens retrobem a la tornada, en què reprendrem la publicació regular de la Notícia de la Setmana.


La guerra de Síria i la crisi dels exiliats

Ara s’acompleix el cinquè aniversari de l’inici d’aquest conflicte, que ha tingut un gran impacte també fora de les fronteres sirianes, amb la fugida d’11 milions de persones que han arribat fins al cor d’Europa, i la mort de més d’un quart de milió de víctimes, només en aquell país.

Podeu veure un interactiu publicat pel diari ARA, molt complet i clar.


El canvi climàtic

Durant la passada tardor i aquest hivern (si és que se’n pot dir hivern d’això que hem tingut) s’han publicat moltes notícies sobre els canvis en el clima i els seus efectes de tota mena (meteorològics, biològics, sobre l’economia, etc.).

Podeu fer, si voleu, un recull de premsa amb notícies aparegudes recentment sobre el canvi climàtic, encara que no hagin merescut titulars de primera plana.


La regeneració de la vida pública

Les notícies sobre casos de corrupció i de males pràctiques polítiques han estat malauradament tan freqüents com les dels temes anteriors, i han donat peu al sorgiment de nous corrents i formacions polítiques que han propiciat que el discurs predominant en els debats polítics giri entorn de nous projectes i de la regeneració de la vida pública.

Podeu “treure ferro” a un assumpte potser àrid per als alumnes fent un cop d’ull a les vinyetes del personatge de Mafalda que parlen de política.