Unes vacances carregades de notícies

El tercer trimestre arrenca i “La Notícia de la Setmana” reprèn les seves propostes. Aquests dies de vacances han tingut lloc molts fets que han estat actualitat, de manera que tenim un bon repertori de temes per a analitzar. Aquesta setmana us en proposem cinc, que ordenem cronològicament, i apuntem algun suggeriment per a reflexionar-hi o treballar-los.

filet

Diumenge 20 de març.
Accident d’autocar a Freginals

En aquest accident, 13 noies en edat universitària van morir quan el vehicle va sortir del carril i va bolcar. Hores d’ara encara no estan clares les causes de l’accident. En tot cas es torna a debatre si les mesures de seguretat obligatòries dels autocars són suficients.


Us proposem que investigueu i us informeu sobre quines són les mesures de seguretat que marca la llei i els elements de protecció que pot tenir un transport públic (cinturons de seguretat, estructura indeformable, airbags, …).


Dilluns 21 de març.
Entrada en vigor de la nova política de la UE
sobre els refugiats

Les autoritats de la Unió Europea, davant de l’allau de refugiats que demanen asil en els últims temps, han decidit aplicar una política restrictiva i retornar la majoria de sol·licitants d’asil cap a Turquia a partir del dilluns 21.


Informeu-vos sobre quines eren les polítiques sobre immigrants abans i després d’aquesta decisió i quines en seran les possibles conseqüències.


Comenteu i argumenteu si el títol d’aquesta notícia es podria haver substituït per “Entrada en vigor de la nova política de la UE contra els refugiats”.


Busqueu alguna possible actuació a petita escala que pugui millorar la situació dels refugiats que no poden entrar a Europa.


Dimarts 22 i diumenge 27 de març.
Atemptats terroristes a Brussel·les i a Lahore

Aquesta setmana han mort més de 100 persones en dos accions terroristes: una a la capital de Bèlgica i una altra a la segona ciutat del Pakistan. A Brussel·les van atemptar contra la terminal de l’aeroport i el metro, i a Lahore, contra un parc infantil.


Malauradament, aquesta notícia ens remet als atemptats de París del novembre de l’any passat que ja vam tractar en el seu moment a La Notícia de la Setmana. Us recomanem que torneu a les activitats que allà es proposaven i recolliu noves opinions i reflexions.


Dijous 24.
Johan Cruyff ens deixa

Una de les figures més influents del futbol mundial va ser l’antic jugador i entrenador del Barça Johan Cruyff. Tots els barcelonistes reconeixen que la seva influència va canviar l’esperit del club, introduint un concepte del joc diferent i valorat arreu del món.


Mireu el palmarès de Cruyff i compareu-lo amb el d’algun altre gran jugador. Tingueu en compte també la seva tasca com a entrenador. Creieu que les seves estadístiques justifiquen la seva fama? Si no és així, d’on ve el seu gran prestigi? Quines aportacions va fer al futbol?


Diumenge 27 de març.
Us vau aixecar amb més son de la normal?

A les dues de la matinada d’aquest diumenge vam tornar a l’horari d’estiu. Mòbils i ordinadors van canviar sols l’hora, però segur que vau haver d’examinar tots els rellotges de la casa per tal d’ajustar-los a l’hora bona.


Tenint en compte els canvis d’horari, quina és realment la nit més curta de l’any, aquesta o la de Sant Joan? Com és que els ordinadors i smartphones canvien “sols” l’hora? Com és que no anem amb el mateix horari que Londres?


A què es deu que hi hagi persones que notin en el seu ritme biològic el canvi horari?


Realment es justifica que canviant l’horari s’estalvia energia? Investigueu-ho.